צמיחה לא סדירה של שיניים, צפיפות יתר בפה, מצב שבו חלק מהשיניים עולות על האחרות ושיניים שאינן ישרות הן תופעות שפוגעות במידה משמעותית באיכות החיים, בכל גיל. יישור שיניים מקצועי מספק מענה אפקטיבי מאוד לחוסר האסתטיות ולירידה בדימוי העצמי, אבל חשוב לקחת בחשבון שכתוצאה מהתהליך עלולה להתרחש נסיגת חניכיים – תופעה שמחייבת תשומת לב וטיפול מתאים.

 

למה יישור שיניים עלול לגרום לנסיגת חניכיים?

כל טיפול אורתודנטי מבוסס באופן טבעי על הזזה של שיניים, כדי ליצור את המראה המיושר המבוקש. כתוצאה מאותה הזזה, עלולות שיניים מסוימות להידחף אל מחוץ למעטפת שמקיפה אותן – וכתוצאה מכך תתרחש נסיגת חניכיים (בשן אחת או בכמה שיניים).
בנוסף, במהלך פרק זמן שבו יש בפה גשר, סמכים, פלטות וכו', נדרש מאמץ רב יותר כדי לשמור על היגיינת פה תקינה. זלזול בהנחיות של האורתודנט/ית יוביל להצטברות של אבנית מעל ומתחת לחניכיים, בהמשך להיווצרות רובד חיידקים משמעותי וכתוצאה מכך תהיה גם נסיגה של החניכיים.

 

מהן הסכנות בנסיגת חניכיים?

נסיגת החניכיים הופכת את שורשי השיניים לחשופים. כתוצאה מכך נוצרת רגישות רבה לקור ולחום, ותחושת אי נוחות או אפילו כאב כשאוכלים/שותים משהו קר/חם. בנוסף גורמת הנסיגה למראה לא מחמיא של שיניים מוארכות, וכמו כן גדל במידה ניכרת הסיכון לאובדן שיניים.

על-מנת למנוע את כל התופעות הנ"ל, חשוב להקפיד על שגרת ביקורים נכונה אצל רופא שיניים בתל אביב. במהלך הטיפול האורתודנטי סביר להניח שתידרש תדירות ביקורות גבוהה מהרגיל. בכל מקרה, אורתודנט מנוסה ואחראי מספק המלצות מדויקות לגבי צחצוח גם כשיש בפה גשר או אמצעים אחרים ליישור השיניים. בנוסף הוא מקפיד על מעקב צמוד אחרי בריאות החניכיים – כדי שאם מתפתחת בעיה כלשהי היא תזוהה מיד ויינתן לה מענה מקצועי עוד לפני שהיא מחמירה.

 

איך מטפלים בנסיגת החניכיים?

טיפול בנסיגת חניכיים בשלב ראשוני שלה מבוסס על הקצעת שורשים – ניקוי יסודי ועמוק במיוחד של האבנית משורשי השיניים והכיסים שנוצרו בחניכיים. טיפול זה כולל גם מתן אנטיביוטיקה, מתבצע תחת הרדמה מקומית ומצריך בדרך כלל 4 מפגשים.

נסיגת חניכיים חמורה מחייבת פעולה כירורגית – השתלת רקמות חדשות, כשבדרך כלל הן נלקחות מאזור החך של המטופל עצמו. ניתן להשתמש גם בחומרים ביולוגיים וכך לקצר את משך ההחלמה (בגלל שנחסכת הפגיעה המבוקרת בחך), אבל בדרך כלל התוצאות של השתלת רקמות שנלקחו המטופלים טובות יותר.

מאמר זה נכתב על ידי ד"ר הירש אריאל – מומחה למחלות חניכיים